goochelaar Rasti Rostelli

Waarschijnlijk heb je weleens van deze man gehoord: Rasti Rostelli. Dat is ook niet vreemd, want deze hypnotiseur is een Nederlander (geboren in Oranjestad op Aruba trouwens) en heeft meerdere keren optredens verzorgd op televisie. Rostelli, daar wordt over gesproken! Zowel door bewonderaars van hem, maar ook sceptici willen graag hun mening geven. Is een hypnotiseur wel een magisch talent? Hoe je het ook went of keert: zijn shows hebben magie. Maar hoe werken de dingen die hij doet? Heeft hij een gave of zijn het toch gewoon trucs? Als de sceptici gelijk hebben, dan is hij dus eigenlijk geen hypnotiseur maar een collega goochelaar…  Want dan worden zijn trucs immers echt trucs!

Wie is Rasti Rostelli?

Rasti Rostelli heet eigenlijk Roland van den Berg. Hij werd geboren op 19 november  1955. Hij is opgeleid tot radio/tv-technicus en heeft vervolgens gewerkt bij Philips. Hij werd eigenaar van meerdere restaurants. Maar ook dat is verleden tijd als hij verder wil gaan met weer een heel ander ding: hypnose! Zijn shows blijken aan te slaan en worden dan ook goed bezocht! In 1995 heeft Veronica een programma op tv met Rostelli. Hij wordt daarmee bekend bij een groot publiek. Ook komt hij bij de tv-zender Tien in april 2007 weer op de buis. Dit keer in een pokerprogramma.

De zaak Dutroux

Als je internet gelooft zal je hier en daar lezen dat Rostelli werd verdacht in de zaak Dutroux (1995). Dit zou zijn omdat twee slachtoffers in zijn show voor het laatst gezien waren. Dutroux zelf zegt dat hij niet als verdacht werd gezien. Wel  kwam de politie de videoband halen. De voorstelling was later afgelopen en daardoor hadden de meisjes een aansluiting gemist. Volgens één van de vaders zouden ze onder hypnose geweest zijn en daardoor bij Dutroux in de auto gestapt zijn. De andere vader heeft een show bijgewoond en was ervan overtuigd dat Rostelli er niets mee te maken had. Volgens Rasti had de hele affaire geen invloed op zijn carrière. Wikipedia meldt een ander verhaal. Volgens dit artikel wordt hij pas in 2004 niet meer gezien als verdacht en raakt zijn carrière erdoor in een slop…. Wie het weet, mag het zeggen!

Wat er fout ging

Helaas voor Rostelli gaan er ook weleens dingen mis. Zo raakte een student gewond aan zijn kin in 2015. Rostelli deed mee aan een projectdag op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Rostelli schoot geblinddoekt met een kruisboog en een student werd hierbij dus geraakt. De workshop werd afgekapt en de studenten waren uiteraard behoorlijk overstuur. Gelukkig viel de wond mee…

Ook de bekende radiopresentator Jack Spijkerman is geen groot fan van Rostelli. Hij beweert een hernia overgehouden te hebben aan één van de trucs.

Omstreden

Natuurlijk ontkomt een bekende Nederlander met paranormale gaven niet aan kritiek. Rasti beweert paranormaal begaafd te zijn, maar de sceptici zien het als goochelarij, omdat de trucs regelmatig verklaard kunnen worden. In 1994 verscheen er een artikel van Rob Nanninga bij  Skepter, die hierin stelt dat Rostelli gebruik maakt van bekende goocheltrucs. Die trucs zijn soms zelfs gevaarlijk! Nanninga demonstreerde dit ook in 2001, in het programma Het Zwarte Schaap. Rostelli kreeg maar liefst een bedrag aangeboden van 10.000 gulden om te bewijzen dat hij paranormaal begaafd is. Dit moest hij doen zonder trucs te gebruiken. Rostelli weigerde. Uiteraard geeft dat te denken…

De Rostelli zelf spreekt echter van een vorm van wetenschap, aldus Trouw op 20 juni 2009.

Reactie plaatsen