Goochelaar Uri Geller

Wie aan Uri Geller denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan gebogen lepels. Maar wie is die man verder en wat doet hij nog meer dan het ombuigen van lepels? Deze Israëlische mentalist, voluit György Geller, is geboren in Tel Aviv in 1946. Hij is sinds begin jaren zeventig bekend geworden door de act met de lepels. Zelf beweert hij meerdere redenen waarom hij deze ‘gave’ heeft. De grote vraag blijft dan ook of de man echt paranormaal begaafd is, of juist gewoon een zeer getalenteerd magicus die weet hoe hij zijn trucs zo moet doen dat mensen het echt geloven? Wie het weet , mag het zeggen!

Uri Geller "Zijn leven tot nu toe in het kort"

Nadat hij in zijn tienerjaren in Cyprus woonde, verhuisde hij terug naar Israël toen hij 17 was. Hij heeft gediend in het leger als parachutist en heeft in 1967 gevochten in de Zesdaagse Oorlog. Vervolgens werd hij fotomodel. Begin jaren 70 begon hij met optreden. O.a. omdat hij door menigeen bekritiseerd werd, raakte hij in opspraak, waardoor hij minder kon optreden. Toch duikt hij regelmatig nog ergens op, zoals in een reclame voor Knorr op tv. Hij woont nu in Jaffa. Darvoor woonde hij in Engeland. Hij houdt zich ook met kunstschilderen bezig.

Wat Uri o.a. heeft gedaan

Uri heeft natuurlijk niet alleen maar lepels omgebogen. Hij liet in Duitsland een lift en een kabelbaan stoppen , op dezelfde manier. Hier waren journalisten bij aanwezig, zodat het natuurlijk voor de nodige ophef zorgde. Hij zou ook met zijn krachten horloges weer kunnen laten lopen en kompasnaalden kunnen beïnvloeden. Zaadjes zouden door hem razendsnel gaan groeien en ook zou hij, bijvoorbeeld, met zijn mentale kracht, een cassettebandje kunnen wissen. Natuurlijk komt dan de vraag naar boven hoe dit allemaal kan? Hoe kan je immers een truc doen, als je iets niet eens aanraakt? Is dit dan echt magisch?

Wat zegt Uri zelf over zijn gaven?

Het vreemde aan het geheel is dat Uri zelf meerdere verhalen de wereld in heeft geholpen. Natuurlijk zal hij zelf zeggen dat hij een echte gave heeft. Alleen geeft hij steeds weer andere verklaringen hoe hij daar aan is gekomen. Buitenaardse wezens en God zijn de revue al gepasseerd. De aanraking van een aparte lichtstraal in zijn jeugd, was ook een verhaal, maar later heeft hij dit weer ingetrokken. Critici zien hierin dan ook een reden om hem niet echt te geloven en meer te denken aan het feit dat hij een illusionist is. Een illusionist die graag leugens vertelt om zo mensen om de tuin te leiden.

Hij beweert zelf ook dat hij voor de CIA heeft gewerkt, voor Amerika de Russen moest beïnvloeden en dat hij oliebronnen en goud heeft gevonden voor o.a. Mexico vanuit een helikopter.  Hij zegt zelf in een interview in het AD dat hij het bij lezingen vooral over positief denken wilt hebben, maar er  niet onderuit komt om dan een lepel te buigen…

Iemand met dit soort gaven zorgt natuurlijk al voor vragen, maar al helemaal als hij zo dubieus antwoord op de vraag waar zijn gaven vandaan komen.

Veel critici bemoeien zich met Uri Geller

Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel critici zich hiermee gingen bemoeien. Hij wilde regelmatig niet aan onderzoeken meedoen, wat alleen maar meer achterdocht wekt. De onderzoeken waar hij wel aan mee deed, werden door sceptici weggezet als onderzoeken waarbij hij de boel had kunnen bedriegen. Waarschijnlijk zal hierbij de waarheid, zoals zo vaak, wel weer ergens in het midden liggen.

Wel of geen bedrieger

Of Uri nu wel of niet een bedrieger is, is waarschijnlijk niet zomaar te beantwoorden. Toch stemt het zeker tot nadenken als er verhalen de ronde doen dat hij bijvoorbeeld een kompas van slag liet raken door het gebruik van een magneet. Dat kan natuurlijk iedereen. Verder schijnen filmpjes op Youtube te verdwijnen, waarop te zien is hoe hij door de mand valt. De vraag is natuurlijk hoe erg het zou zijn als  het inderdaad allemaal alleen maar trucs zijn. Het is uiteraard niet netjes als je zo blijft volhouden aan je bijzondere gaven. Maar is dat, aan de andere kant,  niet een beetje de clou van een illusionist?

Reactie plaatsen