Richard Ross

Richard Ross, in het begin van zijn carrière Rosaldi genaamd, was een Nederlandse goochelaar, die maar liefst tweemaal wereldkampioen in goochelen is geworden. Hij was internationaal bekend en had grote fans, zoals prins Bernhard, maar ook goochelaars als Hans Klok.

Privéleven van Richard Ross

Richard werd geboren op 10 februari 1946 in Polen, in het plaatsje Danzig. Hij was getrouwd met Veronique. Ross had geen kinderen, maar wel een peetdochter: Rosita Zimmer. Hij was pas 55 jaar toen hij overleed op 20 mei 2001 aan een hartstilstand in Bennebroek. De goochelwereld was geschokt. Er verscheen dan ook een biografie over zijn leven. Deze werd uitgegeven op 18 mei 2007 en als eerste overhandigd aan de weduwe, de broer en de peetdochter met haar zus van Ross.

Gewonnen

Hoewel Richard Ross eigenlijk een vrij traditionele goochelaar en illusionist was, wist hij de trucs toch net weer even anders te brengen. Hij was zo gedreven in het vak dat hij maar liefst twee maal wereldkampioen goochelen werd. In 1970 gebeurde dit in Amsterdam. Bij het volgende congres kreeg hij het weer voor elkaar om als beste van de wereld uit de verf te komen. Naast deze overwinningen, was hij in 1991 winnaar van de Gouden Speld, een onderscheiding die werd uitgereikt door de Nederlandse Magische Unie. Richard won ook de ‘Performer Fellowship Award’, die wordt toegekend door de ‘Academy of Magical Arts’ uit Hollywood.

Vorstenhuizen en andere fans

Zoals gezegd had Ross bijzondere fans. Hij trad op voor vorstenhuizen over de hele wereld, zoals prins Rainier van Monaco en de Sjah van Perzië. Maar ook bij ons eigen vorstenhuis had hij fans, zoals prins Bernhard. In de goochelaarwereld zelf was hij ook geliefd. Hans Klok, bijvoorbeeld, zag Ross als een leermeester. Ook het bekende, van oorsprong Duitse, illusionistenduo Siegfried en Roy bevond zich onder zijn bewonderaars. Zij emigreerden naar Amerika en onderbraken zelfs hun show  in Las Vegas toen Ross in de zaal zat. Zij lieten zelfs een ster naar hem vernoemen nadat hij was overleden!

Bekende acts

Richard Ross werd onder andere bekend door de ‘Linking Rings’, een truc die al langer bestond. Maar Ross wist er iets speciaals van te maken. Hij maakte bijvoorbeeld van papier met een spray geld en wist eigenlijk van iedere truc een magisch geheel te maken. Ook met een spel kaarten wist hij het publiek te boeien. Wil je hem zelf aan de gang zien, dan kan je op Youtube nog filmpjes vinden. Bij dit filmpje zie je onder andere de ringentruc! Elastiekjes en de Cape werden zijn handelsmerk toen hij al langer aan de gang was.

Magic Art Center

Samen met zijn  broer Tadek had Ross een bedrijf: Magic Art Center. Een oude bollenschuur in Bennebroek werd omgebouwd tot een klein theater. Het was het idee om hier een trainingscentrum van te maken. Na de dood van Richard ging zijn vrouw verder met het centrum, met behulp van Tommy Wonder. Toen deze man overleed is Veronique verder gegaan met hulp van Ilse Klijn van Dutch Magic. Dutch Magic werd in 1999 opgericht door Richard Ross zelf, samen met onder andere deze Ilse Klijn, maar ook bijvoorbeeld door Ronald Moray, Peter Vogel, Louis Baerts en Charles Jacques.

.

Reactie plaatsen