Page content

article content

Magische krachten of psychologie?

Goochelaars verbazen en verbijsteren al eeuwenlang mensen door illusies te creëren van dingen die niet mogelijk zijn. Hoe doen ze dat toch? Wetenschappers proberen al decennia inzicht te krijgen in het hoe en waarom onze geest zo betrekkelijk eenvoudig wordt misleid. Een goochelaar knipt met zijn vingers en een bal verdwijnt recht voor je ogen. Je weet dat het niet mogelijk is maar toch is dat precies wat je ziet. Hoe is dat mogelijk? Volgens onderzoekers heeft dat te maken met de werking van onze hersenen en ons zicht.

Prijzen aanvragen                    Contact opnemen                     

Magische krachten versus psychologie

Magie zorgt voor een conflict. Je denkt dat dingen gebeuren, maar je ervaart iets anders. Natuurlijk willen goochelaars je graag laten geloven dat ze over magische krachten beschikken, maar in werkelijkheid gebruiken ze slimmen psychologische technieken die gebruik maken van de manier waarop je hersens werken. Omdat je hersenen soms tegenovergesteld werken dan je intuïtie je ingeeft ervaar je onmogelijke dingen en dat noem je dan magie.

Gezichtsbedrog

Je ziet wat je verwacht te gaan zien

Een optische illusie ontstaat als er een mismatch is tussen wat je ziet en wat er werkelijk gebeurt. Vaak word je erdoor verrast, maar in het dagelijks leven zijn bijna al je waarnemingen een illusie. Je vertrouwt er intuïtief op dat wat je met je ogen ziet de waarheid is. Maar in werkelijkheid is wat je ziet niets anders dan een schatting van je hersenen. Die schattingen zijn nooit 100% goed en goochelaars maken daar gretig gebruik van. Je ziet als het ware wat je denkt dat er gaat gebeuren maar je ziet niet wat er daadwerkelijk gebeurt. Daardoor zie je dingen die helemaal niet kunnen kloppen.

Je ziet wat je denkt dat je ziet

Mensen vertrouwen over het algemeen het meest op hun zicht. Wat je ziet bepaalt wat je denkt en hoe je je gedraagt. Zien is zelfs zo belangrijk dat je iets pas gaat geloven als je het gezien hebt. Maar wat je ziet is veel minder betrouwbaar dan je denkt. Wat je ziet gebeurt namelijk vooral tussen je oren. Je ziet wat je denkt wat je ziet. Het is vrij eenvoudig om je hersens voor de gek te houden, dat merk je bijvoorbeeld heel goed bij optische illusies. Wie kent er niet de twee even lange strepen boven elkaar die door de naar binnen of buiten gekeerde vleugels korter of langer lijken? Bij deze optische illusie van Müller Lyer lijkt de bovenste lijn korter dan de onderste, maar toch zijn beide lijnen even lang.

Optische illusie

Details vul je in met aannames

Waar goochelaars nog meer gebruik van maken is het feit dat je denkt dat je je bewust bent van heel veel details. Je voelt zelfs intuïtief dat je je bewust bent van een groot deel van je omgeving. Maar ook dat is niet meer dan een illusie. Je hersenen hebben hele slimme strategieën ontwikkeld zodat ze aandacht schenken aan dingen in je omgeving die belangrijk lijken. Dingen die minder belangrijk lijken vallen daarom niet op. Het gevolg daarvan is dat je alleen maar ziet waar je goed op let. Alles daaromheen wordt niet waargenomen. De details vul je vervolgens in met aannames. En dat is precies waar goochelaars gebruik van maken.

Ga je binnenkort genieten van de kunsten van een goochelaar? Vertrouw dan niet op je zicht. Je weet maar nooit wat er dan gebeurt.

Ook benieuwd wat Alex Buijk voor je kan betekenen op jouw evenement? Neem dan vrijblijvend contact op of bel direct met 0614668351

Comment Section

0 reacties op “Magische krachten of psychologie?

Plaats een reactie


*